Home

Beschikbaar voor interim-management en adviesopdrachten in de not-for-profit

Brede ervaring binnen de culturele sector.

Diensten

Ik ben beschikbaar voor interim opdrachten, adviesopdrachten en voor Raad van Toezicht functies. Ik heb een brede basis op het gebied van management, bedrijfsvoering en financiën op directieniveau. Mijn werkgebied bestaat voor een belangrijk deel uit de culturele sector, maar ik ben ook te vinden in het onderwijs en andere non-profit instellingen. Ik beschrijf mezelf als mensgericht, analytisch en iemand met visie. Iemand die passend sturing geeft aan, of advies geeft, over de strategie, het beleid en verbetering van de interne processen van de organisatie. Ik combineer mijn kijk op mensen en organisaties met een praktische aanpak. Verder ben ik betrouwbaar en integer.

Interim management

Op interim basis werk ik als directeur, zakelijk directeur en manager. Uiteraard kan ik iemand tijdelijk vervangen of een periode overbruggen tot een vaste opvolger voor een vertrokken functionaris is gevonden. Ik ben ook inzetbaar voor opdrachten met een veranderopgave. Zo kan ik bijvoorbeeld een nieuwe strategie bepalen of daar over meedenken en uitvoering geven aan de implementatie daarvan. Bestaande processen binnen de organisatie kan ik verbeteren. Ik geef leiding aan de organisatie of begeleid deze of adviseer deze met mijn kennis van governance, management, financiën, administratieve processen, bestuurlijke- en juridische zaken, verandermanagement, strategie en HRM.

Advies

Ik geef advies op de gebieden: strategie, organisatieverandering, financiën, fusie, reorganisatie, bedrijfsvoering en governance.

Raad van Toezicht

Ik ben geïnteresseerd in een RvT functie. Ervaring als toezichthouder heb ik opgedaan als lid van de RvT van OSG Schoonoord en van de RvT van de NUOVO scholengroep. Momenteel ben ik lid van de Raad van Toezicht van het Nationaal Glasmuseum. In 2018 heb ik een post-graduate Governance opleiding voor commissarissen en toezichthouders gevolgd bij Wagner & Company.

Verandermanagement

Verandermanagement en reorganisatieplannen zijn me niet vreemd. Ik heb de nodige ervaring opgedaan met fusies, reorganisaties en verzelfstandiging van organisaties en kan zodoende hulp leveren bij het maken van strategische-, verander- of verbeterplannen en het implementeren daarvan.

 

Portfolio

Over

De kracht van samenwerking

Ik werk graag samen met andere mensen. Mensen zijn interessant en uniek en hebben elk een eigen rol en ieder hun waarde binnen de organisatie. Als de samenwerking goed verloopt, krijgt iedereen daar energie van en dat maakt een team productiever. Alles gaat dan een stuk effectiever… én is leuker. En twee weten altijd meer dan één.

Ervaring

Ik heb ervaring in de non-profit: bij een universiteit, in het MBO en VO, in de geboortezorg, bij de overheid en in de culturele sector. Dit in rollen als manager, financieel manager, zakelijk manager, controller, projectmedewerker, adviseur en lid raad van toezicht. Ik deed ook ervaring op als bestuurslid bij diverse verenigingen en stichtingen.

Professionaliteit en expertise

Ik werk als directeur of manager. Management en ondernemingsbestuur hebben altijd mijn interesse gehad. Mijn eerste opleiding was HEAO EJ (tegenwoordig heet deze opleiding ‘Management, Economie en Recht’). Later ben ik me gaan specialiseren in de richting Financiën met opleidingen zoals een post-HBO controllersopleiding. Daarna verdiepte ik me weer in mijn belangstelling voor management en ondernemingsbestuur. Zo volgde ik trainingen op het gebied van leidinggeven en opleidingen op het gebied van verandermanagement (de Baak en NCOI) en strategisch management (TIAS).

Ik kan goed worden ingezet voor opdrachten met een veranderopgave. Zo denk ik mee over nieuwe strategieën en kan ik meedenken of meewerken aan de implementatie daarvan. Dit door mijn ervaring met fusies, reorganisaties en dergelijke, mede vanuit een bestuurlijke rol. Desgewenst verbeter ik bestaande processen binnen de organisatie. Ik geef advies, begeleid en ondersteun de organisatie met mijn kennis van verandermanagement, financiën, administratieve processen, bestuurlijke- en juridische zaken, strategie en HRM.

Uiteraard kan ik ook iemand tijdelijk vervangen of een periode overbruggen tot een vaste opvolger voor een vertrokken functionaris is gevonden.

Ik beschrijf mezelf als mensgericht, analytisch en iemand met visie. Een uitstekende sparringpartner die passend advies geeft over de strategie, het beleid en de interne processen van de organisatie. Ik combineer mijn kijk op mensen en organisaties met een praktische aanpak. Ik sta bekend als een vriendelijke collega, maar ben niet bang mensen aan te sporen om vastgeroeste gewoonten te veranderen en treed waar nodig op. Verder ben ik betrouwbaar en integer.

Als externe partij heb ik een objectief, niet door belangen gekleurd beeld van wat zich afspeelt binnen een organisatie en waar precies de knelpunten zitten.

Culturele sector

Mensen kunnen zich aan de hand van kunst en cultuur verder ontwikkelen, ze komen in contact met hun eigen gevoel. Kunst en cultuur geven een venster op de wereld om ons heen. Dat vind ik mooi en betekenisvol. Ik werk dan ook graag voor culturele instellingen en heb ruime ervaring opgedaan in de culturele sector. Dit in loondienst, als zelfstandig ondernemer en als bestuurslid. Ik ken de eigenheid van de sector en de betrokkenheid van de mensen die daarin werken. Er ligt nadruk op eigenheid, creativiteit en vrijheid en mensen houden vaak minder van structuur, regels en draaiboeken. Als interimmanager ben ik flexibel en begrijp ik snel hoe een culturele organisatie in elkaar zit en werkt, en op welke manier de bedrijfsvoering het meest effectief is. Ik bied de toch nodige structuur op een passende wijze, waarbij er binnen de organisatie genoeg ruimte overblijft voor creativiteit en autonomie.
Zeker binnen de culturele sector heb ik veel ervaring. Daar heb ik gewerkt voor centra voor de kunsten, musea, opera en theater en bibliotheken.

Contact

Andries de Jong Interim
Couwenhoven 4307
3703 EG Zeist
T    06 440 90 357
M   info@andriesdejong-interim.nl
L    linkedin.com/in/andriesdejonginterim

 

    * Verplicht veld